Om Flytkraft

Om Flytkraft
2 min läsning

Namnet Flytkraft är tänkt som en metafor för känslan av att inte vara ensam i ett betungande arbete. När man själv vilar, eller är svag, gör flytkraften att man ändå håller sig över ytan.

Under 15 år har jag intresserat mig för texter som handlar om att psykiatrin behöver förändras – att den behöver vidga sin vetenskapssyn för att människor ska få rätt hjälp. Jag har under den tiden noterat två saker. För det första tar etablerade medier sällan in texter som på allvar är kritiska mot psykiatrins vetenskapssyn. För det andra tycks det vara så att om en kritisk text ändå publiceras, så blossar kanske en debatt upp en kort stund, för att sedan sjunka ned i glömskans mörker.

Så var det till exempel år 2017, när nästan 20 psykoterapiforskare kritiserade Socialstyrelsens riktlinjer för behandling av ångest och depression. En kort debatt följde. Socialstyrelsen menade att det ur ett medicinskt perspektiv inte finns någon anledning att vara kritisk mot ett medicinskt perspektiv.

Sen sjönk debatten ned under det offentliga samtalets synliga yta. Världen, Socialstyrelsen och psykiatrin fortsatte att fungera precis som vanligt. Ingen debatt tycks leda till att psykiatrin tvingas till självreflektion. Och så länge någon självreflektion inte uppstår så kommer heller ingen förändring att ske.

Jag gjorde själv försök att nå ut – med blandade resultat. Främst fick jag svar med samma budskap: ”Tack, men nej tack!” Därför bestämde jag mig för att skapa en kunskapsplattform där personer som arbetar med psykiatri, psykoterapi, socialt arbete och näraliggande yrken skulle kunna synas med texter som är kritiska mot den medicinska psykiatrin.

Sommaren 2022 började jag bygga upp kunskapsplattformen flytkraft.se tillsammans med webbutvecklaren Magnus Helander. Jag gjorde ett par försök att få erkända forskare och kliniker att stå i fronten, men de jag frågade ville inte och jag fick rådet att själv stå i främsta ledet. Sedan 2023 har jag drivit hemsidan ideellt som skribent, redaktör, illustratör och ansvarig utgivare. Flytkraft har inga intäkter eftersom innehållet är gratis och eftersom sidan inte visar någon reklam. Därför får skribenter på Flytkraft ingen ersättning.

Sedan våren 2025 är Flytkraft en del av Viksjö Gård Psykoterapeutiskt Center – ett behandlingshem för tonåringar – där jag arbetat i över tio år. Under våren 2025 har jag även blivit delägare.

Tanken är fortfarande att Flytkraft ska kunna växa, ska kunna vara en plattform för fler, att den kan vara en gemenskap som ger styrka oavsett var och ens dagsform. Om en Flytkraftskribent sticker ut hakan och får kritik från Socialstyrelsen, från psykiatrins representanter eller från någon annan så kommer denne skribent åtminstone inte att vara helt ensam. Tillsammans håller vi oss över ytan.

Tanken är inte att alla som skriver på Flytkraft ska tycka exakt samma sak. Grunden är ett kritiskt perspektiv på medicinsk psykiatri som är väl förankrat. Den kritiken är inte endimensionell utan kan komma från både naturvetenskapligt och samhällsvetenskapligt håll, för att inte tala om den kritik som kommer från filosofer och praktiker. Om många röster får plats blir det tydligt att kritiken kommer från många olika vetenskapliga, teoretiska och erfarenhetsbaserade perspektiv.

Flytkraft är inte kopplat till någon religion, ideologi eller annan rörelse. Om du vill läsa mer om vad Flytkraft står för kan du gå vidare till Manifest och Paradigmskifte eller till någon av alla ledartexter som finns publicerade i hemsidans flöde.

Exakt vad Flytkraft är får tiden utvisa.


Formgivning/webbdesign av Magnus Helander

Foto på hemsidans framsida av Clara Dencker