Juluppehåll och ett par tips

1 min läsning

Nu har jag publicerat 38 ledare på Flytkraft. En ledare i veckan har det blivit men nu är det dags för vila, helger och lite eftertanke. Därför tar Flytkraft juluppehåll. Nästa ledare publiceras den 12:e januari 2024.

Min ambition är att skriva 52 ledare för att sedan utvärdera projektet. Syftet med Flytkraft är minst tvådelat. För det första är det en plattform som lyfter kunskap och erfarenheter av att arbeta med människor utifrån ett systemiskt, psykodynamiskt och existentiellt förhållningssätt. Texterna hoppas jag tydliggör vikten av ett paradigmskifte inom psykiatrin så som den ser ut idag. För det andra hoppas jag att plattformen ska underlätta för andra att lägga ut material som är kritiskt mot en ensidigt medicinsk psykiatri, om vi är fler så blir det lättare att våga. Många bidrar redan på olika sätt och jag hoppas att vi ska bli fler! Om du har tankar, tips, idéer eller material - hör av dig!

Innan jag säger god jul vill jag ge er ett par tips. Det första tipset är en nyutkommen bok skriven av sociologidocenten Jonas Lindblom. Den är utgiven av förlaget Studentlitteratur och heter Psykiatrins kris. I den kan man läsa att den medicinska psykiatrin är ett vetenskapligt misslyckande men en social framgång. Det är en mycket koncis beskrivning av vad jag själv har försökt formulera med många fler ord. Lindblom skriver också att ett paradigmskifte inom psykiatrin är oundvikligt och att det mullrar bland kritikerna. Jag märker också av mullret. Att jag har läsare på Flytkraft är ett tecken på att förändringen är igång. Att jag blir anlitad som föreläsare på bland annat BUP är ett till. Jonas Lindbloms bok är ett tredje. Brittiska psykologförbundets text Power Threat Meaning Framework ytterligare ett. Men det finns fler.

Nu till det andra tipset. Den 17:e februari hålls en konferens om BUP:s framtid. Den anordnas av Equal. Huvudfokus kommer att vara en kritik mot den bekymmerslösa medicinförskrivningen inom barnpsykiatrin. Talare är huvudsakligen personer som är kritiska mot en ensidigt medicinsk psykiatri, däribland Hanna Larsson som jag skrev om i den senaste ledaren. Även den omstridde professorn Peter C Gøtzsche kommer dit som talare.

Det ska bli intressant att höra vad de kommer fram till. Det kommande paradigmskiftet är nämligen allra mest brådskande inom Barn- och ungdomspsykiatrin.

God jul och gott nytt år så länge. Vi ses senast den 12:e januari, om det inte kommer något enstaka inlägg innan dess.